טיפול בשחיקת האגודל וניתוח להחלפת בסיס האגודל – ד״ר אסתר רובינראוט
האגודל היא האצבע החשובה ביותר בכף היד ואחראית ל 40% מהפעולות שאנחנו עושים. מפרק בסיס האגודל מבדיל אותנו מיונקים אחרים ומאפשר לנו לבצע פעולות מגוונות החל בפעולות יומיומיות כמו אחיזה בכוס קפה וצחצוח שיניים וכלה בפעולות עדינות כמו כתיבה ותפירה.
בגלל שהאגודל מאוד פעילה, היא עוברת במהלך השנים תהליך של שחיקת הסחוס המצוי בבסיס האגודל, בדומה לתהליך המתרחש בברכיים ובמפרקי הירכיים. תופעה זו מכונה בשפה המקצועית אוסתיאורטריטיס (osteoarthritis) .אישה אחת מכל שלוש וגבר אחד משמונה יסבלו מתהליך של שחיקה בבסיס האגודל.
התלונה העיקרית כתוצאה משחיקה בבסיס האגודל היא כאבים. בשלבים מוקדמים של השחיקה מופיעים כאבים בעת ביצוע תנועות מסוימות כמו פתיחת בקבוק, פתיחת קופסאת שימורים, אחיזה בדלת וחיתוך ירקות קשים. בהמשך הכאבים יכולים להופיע גם במנוחה.
עם הזמן מתפתח גם עיוות בבסיס האגודל הגורם לבעיה תפקודית ואסתטית עם קשיים באחיזת חפצים, וכתוצאה מכך לפגיעה משמעותית באיכות החיים ובתפקוד היומיומי.
האבחנה כי אמנם מדובר בשחיקה של האגודל מבוססת על בדיקה במרפאה וצילומי רנטגן. כתוצאה מהשחיקה בסיס האגודל הנו נפוח, רגיש, כאוב ומלווה בחריקות בהנעה. צילום מראה היצרות המרווח הבין פרקי ופגיעה במראה האחיד של העצם מצידי המיפרק.
לצערינו, הגוף אינו יודע לרפא שחיקה בסחוס המצוי בבסיס האגודל אולם החדשות הטובות הן שבזכות התפתחות הטכנולוגייה בשנים האחרונות, יש כיום פיתרון רפואי ראוי לבעייה.
בשלבים המוקדמים, בהם השחיקה אינה חמורה, מומלץ לנסות טיפול לא ניתוחי כגון סדים, נוגדי דלקת, אמבטיות פראפין, ריפוי בעיסוק, זריקת קורטיזון והדרכת המטופלים לשימוש נכון באגודל. מטרת הטיפול היא להקל על הכאב וככל הניתן – על הפגיעה באיכות החיים.
בשלבים המאוחרים יותר, בהם השחיקה התפתחה לכדי פגיעה משמעותית בתפקוד ובאסתטיקה של היד – נמליץ על טיפול ניתוחי.
הניתוח ״הקלאסי״ אשר היה מקובל עד לאחרונה נקרא טרפזקטומי (trapeziectomy)- מדובר בכריתת העצם בבסיס האגודל יחד עם הסחוס השחוק. זהו ניתוח יעיל אך הוא כרוך בהחלמה קשה יחסית שיכולה לגרום לקיצור והחלשת האגודל והתוצאות לא תמיד צפויות.
כאלטרנטיבה ניתוחית מציעים מומחי כף היד מזה עשור, ניתוח חדשני יותר אשר במהלכו משמרים את העצם שבבסיס האגודל ובמקום זאת מכניסים שתל קטן לתוך מפרק האגודל. השתל מחליף למעשה את הסחוס הפגוע ומאפשר שמירה על תנועתיות האגודל ומעבר לכך – יכול לשמר ואפילו לשפר את הכוח ואת המראה האסתטי. מדובר למעשה בפרקטיקה מקובלת הלקוחה מתחום החלפות מפרק הירך והברך. ההחלמה מניתוח החלפת בסיס האגודל קלה בהרבה מניתוח טרפזקטומי ומלווה בהרבה פחות כאבים. החסרונות של השתל הקלאסי הוא שעם הזמן תיתכן שחיקה והתרופפות של השתל המלווה בפריקות כך שעם השנים יתכן ויעלה הצורך לחזור על הניתוח.
בעקבות התפתחות הטכנולוגיה בתחום כירורגיית כף היד, הוכנס לישראל ממש לאחרונה שימוש בשתל חדשני וקטן (3 ס״מ אורכו) אשר מחקה בדיוק רב את מבנה מפרק האגודל והנו בעל תנועתיות כפולה. השתל החדש, אשר פותח בצרפת, מוחדר למפרק האגודל בטכניקה ניתוחית חדשה ומדמה בצורה יעילה יותר את תנועתיות האגודל. בשל המבנה הייחודי של השתל החדש ובשל העובדה שהוא בנוי מחומרים עמידים (שילוב של טיטניום, מתכת מיוחדת ופוליאתילן) קיים סיכוי נמוך, גם לאורך זמן, לפריקות, התרופפות או שחיקה. אחוזי ההצלחה של הניתוח גבוהים ובעקבותיו משוקמת האגודל הן מבחינה תפקודית והן מבחינה אסתטית.
ד״ר רובינראוט הנה מבין מומחי כף היד הראשונים אשר הכניסו לישראל את השימוש בשתל החדשני והיא נחשבת כיום מובילת התחום עם מספר רב של מנותחים מרוצים אשר סבלו משחיקה בבסיס האגודל וחזרו לתיפקוד מלא בעקבות הניתוח .
למידע נוסף על השתל החדש להחלפת בסיס האגודל
צפו בד״ר אסתר רובינראוט מתראיינת לאולפן ערוץ 10 בנושא שחיקה בבסיס האגודל וטכניקה חדשנית להחלפת מפרק האגודל, המטפלת ביעילות בבעייה :